שוקולד – מיתוס ומציאות

14 יולי, 2020 by

אין ספור מיתוסים ושמועות לרוב לא מבוססות נאמרות מדי יום על שוקולד. מי מאיתנו לא שמע את המשפטים הללו בחייו: “אם תאכלו הרבה שוקולד – יהיו לכם פצעים על הפנים!”, “תאכלו הרבה שוקולד ותכאב לכם אחר כך הבטן!”, “אתה אוכל כל הזמן שוקולד בגלל זה יש לך הרבה חורים בשינים!”. חלקם נאמרים על ידי ההורים שלנו בהיותינו ילדים על מנת לגרום לנו לא להפריז באכילת ממתקים ושוקולד, אחרים נאמרים לעיתים על מנת לגרום לנו לשמור על אורח חים מסוים – למשל, להקפיד על צחצוח שיניים כדי למנוע עששת. אך, האם הדברים הללו נכונים??

במאמר שלפניכם נציג מספר עובדות שאולי לא הכרתם על שוקולד, ננפץ מספר מיתוסים שמלווים אותנו מאז שאנחנו ילדים ובנוסף, נציג לכם מספר טיפים בריאותיים כיצד לעבור את החורף המתקרב בשלום, שהרי אחד המיתוסים היותר מפורסמים הוא שבחורף אנו נהיים רעבים יותר – ושוקולד מנחם.

“אם תאכלו הרבה שוקולד – יהיו לכם פצעים על הפנים!”
“תאכלו הרבה שוקולד ותכאב לכם אחר כך הבטן!”
“אתה אוכל כל הזמן שוקולד בגלל זה יש לך הרבה חורים בשינים!”

האמנם????

אז בואו נתחיל.. מדוע באמת אנחנו רעבים יותר בחורף?

הסיבה העיקרית היא בגלל העובדה שבחורף שעות האור במהלך היום קצרות יותר. בגופנו ישנו הורמון חשוב הנקרא סרטונין שגורם לתחושת שובע ואחראי על מצב רוח טוב. בנוסף, ישנו בגוף הורמון בשם מלטונין, האחראי על הכנת הגוף לשנת לילה. מאחר ובחורף מחשיך מוקדם יותר, החשיכה המוקדמת גורמת למלטונין לפעול מוקדם יותר ולהכין את גופנו לשינה כבר בשעות אחר הצהריים. כשהוא עושה זאת הוא דוחק את הסרוטונין ומוריד את רמתו, כך שאנו הופכים למעט מנומנמים, אולי אפילו קצת מדוכאים ובעיקר ללא שבעים. אותה תחושת רעב שמתעוררת בגוף מביאה עימה את החיפוש אחר פחמימות. תחושת הרעב הזו מביאה אותנו להתחיל לחפש במאגרי המתוקים שלנו בבית, אחר השוקולד, העוגיות והעוגות, להעלות את רמת הסרוטנין בגוף, ואז התחושה שלנו משתפרת – אנו מרגישים שבעים ומרוצים.

לאחר שהבנו למה בחורף אנחנו אוכלים יותר מתוקים, והכנו את עצמנו טוב יותר לחורף, בואו נתחיל לנפץ מיתוסים:

האם שוקולד באמת עושה חורים בשיניים?
אחד המיתוסים הכי מוכרים על שוקולד הוא כי אכילה מרובה של שוקולד תגרום לעששת ולחורים רבים בשיניים. האמת היא, שעל פי ההמלצות של רופאי קופת חולים כללית, לשוקולד יתרונות על פני חטיפים כמו במבה, ביסלי, לחם וקרקרים. הסיבה: “שוקולד נמס יחסית מהר בפה ומשאיר לחיידקים פחות זמן ליצירת חורים. בכל מקרה, עדיף לאכול שוקולד כקינוח אחרי ארוחה, כיוון שאז יש הפרשה מוגברת של רוק שעוזרת לשטוף את שאריות המזון”. המפתח הוא שמירה על היגיינה נכונה על הפה!!

שוקולד גורם לחצ’קונים?
אם עברתם את גיל הנעורים אז בוודאי אתם זוכרים את הימים בהם הרגשתם שחטאתם כי אכלתם עוד כמה קוביות שוקולד מבדרך כלל, ואז רצתם למראה לבדוק אם יצא לכם פצע לא מחמיא על הפנים?

לא ברור מי בדיוק התחיל את אחד המיתוסים הכי וותיקים לגבי שוקולד, או מי דאג להפיץ אותו, אבל מה שכן, הוא מסרב להתפוצץ. גם כאן קובעים רופאי ומומחי הכללית: “עד היום לא נמצא שום קשר בין שוקולד לחצ’קונים. נקודה!”.

האם שוקולד עושה לנו כיף?
נכון!! אכילת שוקולד עושה אותנו שמחים יותר! הסיבה היא שקקאו מכיל כימיקלים, כמו טריפטופן, שמשפיעים לטובה על מצב הרוח שלנו. טריפטוטן היא חומצת אמינו שמפיקה סרוטונין – ההורמון שגורם לרוגע והנאה ונמצא בכדורים נוגדי דיכאון. לעיתים ניתן להשוות את החושה לאחר אכילת שוקולד לתחושה שמרגיש אדם מאוהב או לתחושת אופוריה. מחקר שבדק את פעילות המוח, מצא שכאשר שוקולד נמס בפה נוצר דחף גדול יותר של התרגשות מאשר בזמן נשיקה. התוצאות הפתיעו אפילו את עורכי המחקר.

* חלק מן המידע המקצועי מתוך אתר הכללית – מאמרה של ד”ר דנה פלורנטין, היא מומחית ברפואת משפחה ומנהלת את פורום בריאות המשפחה